Stap 2: rubriceren naar thema’s en concepten
De tweede stap in de ontwikkeling van een Lytse-hûskes-wijkje
Achtergronden
In het Plan van aanpak staat dat in de tweede stap alle ideeën worden bekeken, op een rij worden gezet en gerubriceerd in thema’s en concepten. Deze rubricering kan op meerdere manieren plaatsvinden. Er is gekozen voor een mix van de indelingen uit het Plan van aanpak.
Wanneer we de ideeënbus bekijken dan zien we vooral reacties van leden van de vereniging Lytse Hûskes Bûtenpost.
Inbreng van bijvoorbeeld mededorpsbewoners is er niet, ondanks inspanningen van de vereniging om hen te inspireren.
Om de ideeën van mededorpsbewoners toch mee te nemen zijn de uitkomsten van de woonenquête van de Initiatiegroep Wonen Buitenpost (IWB) gebruikt. De uitkomsten van de woonenquête zijn gebruikt in Stap 3, waarin het raamwerk voor een ruimtelijke
strategie op hoofdlijnen aan de orde is.
Stappen
Thema’s en concepten
Met de ideeën uit de ideeënbus kwam en de verschillende bijeenkomsten en gesprekken die binnen de vereniging gehouden zijn, is voor een te realiseren Lytse-hûskes-wijkje gekozen voor de thema’s: architectuur, stedenbouw, nutsvoorzieningen en cooperative vereniging.
- individuele ontwerpen;
- natuurlijke materialen;
- eigen invulling;
- wel samenhang c.q. richtlijnen (rommeligheid vermijden);
- geen huisjes op wielen;
- de tekeningen en foto’s geven weer wat de bedoeling is.
- gevarieerde en speelse inrichting in wegenstructuur en situering van de hûskes in het wijkje;
- Wâlds karakter;
- eenvoudige ontsluiting en weginfrastructuur;
- gezamenlijk parkeerterrein;
- zie vooral ook de tekeningen en foto’s.
- lokaal warmtenet;
- grijs-water-circuit voor leidingwater;
- lokaal elektra opwekken.
De bestaande vereniging Lytse Hûskes Bûtenpost wordt omgevormd naar een coöperatieve vereniging (coöperatie) met globaal de volgende onderdelen, taken en functies:
- Een apart wykhûs (buurthuis).
- Groen- en infrastructuur(beheer).
- Binnenplaats en/of pleintje.
- Collectief eigendom vervoersmiddelen.
Een coöperatie
De bestaande vereniging Lytse Hûskes Bûtenpost wordt omgevormd naar een coöperatieve vereniging, kortweg een coöperatie genoemd.
Dit buurthuis (wykhûs in het Fries) krijgt de volgende functies: ontmoetingsruimte, opslagruimte, huishoudelijke zaken en voorraadopslag.
Voor de functie ontmoetingsruimte wordt gedacht aan: huiskamer, werken, recreëren, koffie- en theedrinken, samen eten, vergaderen en verjaardagvisites.
Een “lyts hûske” (tiny house) is niet zo groot, vandaar dat gekozen is om een gezamenlijke opslagruimte te maken voor: gereedschap en goederen en een gezamenlijke fietsenstalling.
Voor de huishoudelijke zaken wordt gedacht aan een wasmachine en wasdroger en een keuken met b.v. ook een vaatwasser om te gebruiken bij grotere gezelschappen, zoals vergaderingen en verjaardagsvisites.
De voorraadopslag is gedacht voor droge goederen, maar ook een vrieskast/-kist om het surplus van de oogst uit de moestuin in op te slaan.
- Algemene infrastructuur in collectief eigendom en beheer.
- Collectief gereedschap en machines, b.v. maaimachine en heggenschaar.
- Geit (Wâlds karakter).
- Moestuin.
Een gezamenlijke open ruimte voor sociale functies. Elkaar ontmoeten in de buitenlucht en ontspanning (barbecue, zonnen, etc.).
Vervoersmiddelen in gezamenlijk eigendom, waarbij in eerste instantie gedacht wordt aan een auto.
Een impressie
Al eerder kwam aan de orde dat er weinig inbreng in de ideeënbus is ontvangen van anderen dan van de leden van de vereniging. Vandaar dat gekozen is om de inbreng van mededorpsbewoners mee te nemen via de uitkomsten van de woonenquête van de Initiatiegroep Wonen Buitenpost (IWB).
De leden van de vereniging Lytse Hûskes Bûtenpost hebben al verschillende keren over dit onderwerp van gedachten gewisseld. Uiteraard ging daarbij de belangstelling het meest uit naar een eigen lytste-hûskes-wijkje en hoe dat er uit zou moeten komen te zien. Veel daarvan is hier al beschreven en de leden stuurden elkaar ook foto’s. Hieronder een impressie.
Denk en praat ook nu weer mee!
De ideeënbus was de eerste stap van drie in de gebiedsdialoog waar u uw ideeën over een nieuwe wijk bij Buitenpost kwijt kon. We zijn nu toe aan de tweede stap, de gedachtewisseling over thema’s en concepten. Ook hier wordt u gevraagd mee te denken en mee te praten.
Ook nu geldt weer dat vanwege regelgeving en om spam proberen te voorkomen, de gespreksdeelnemers ingelogd moeten zijn. Hiervoor is een eenvoudige registratie nodig. Wanneer u ingelogd bent, klikt u op “Nieuw onderwerp” om een idee toe te voegen aan de ideeënbus. Klik op een idee om het te kunnen lezen. Wanneer u na het lezen van een idee, hierop wilt reageren, dan klikt u op “Antwoorden”. Ook dat kan alleen wanneer u ingelogd bent.
Om terug te gaan naar het begin klikt u op “Ga naar het begin van het forum”.