Ons plan van aanpak
Zo willen wij aan de slag
Wat ons voor ogen staat
Een enthousiaste groep mensen vond elkaar na een oproep in de dorpskrant om tiny houses te gaan realiseren in Buitenpost. We gaan met zijn allen voor dit woonavontuur en hebben om dit degelijk aan te pakken de vereniging “Lytse Hûskes Bûtenpost” opgericht.
Zoals ook op andere plekken op deze site te lezen is, hebben wij het doel opgevat om niet alleen naar onze eigen situatie te kijken. We willen kijken met een veel bredere blik. We zijn tot de conclusie gekomen dat we ons niet alleen moeten richten op lytse hûskes, maar juist op een groter geheel.
In Buitenpost moet een nieuwe wijk gerealiseerd worden, die voor zoveel mogelijk knelpunten een oplossing biedt. Voor startende jongeren, groeiende gezinnen of senioren die afgestemd willen wonen.
En er is waarschijnlijk nog meer en dat gaan we onderzoeken.
Een passende werkmethode, de gebiedsdialoog
Wij beseffen dat bij de ontwikkeling van een nieuwe wijk veel komt kijken en dat er veel mensen en instanties bij betrokken zijn. Daarom is onze aanpak daarop afgestemd.
Om iedereen te betrekken bij het opstellen van gebiedsplannen bestaat namelijk een werkmethode die “gebiedsdialoog” wordt genoemd.
Een dialoog is een gesprek tussen verschillende mensen waarbij een vrije gedachtewisseling plaatsvindt, wat leidt tot nieuwe inzichten. Er is gelijkwaardigheid tussen de gesprekspartners, het gaat niet om winnen of verliezen.
Er is bereidheid om open naar elkaar te luisteren. Iedereen durft zijn mening te zeggen, ook al is die mening afwijkend. Een dialoog maakt het mogelijk om antwoorden te vinden op complexe vraagstukken en om doortimmerde besluiten te nemen.
Voor een gebiedsdialoog is een locatie nodig
Je kunt geen dialoog voeren over een gebied, wanneer je geen gebied hebt om naar te kijken en over te praten.
Er zijn meerdere mogelijk locaties in het dorp waar lytse hûskes gerealiseerd zouden kunnen worden.
Die hebben we allemaal bekeken en we zijn tot de conclusie gekomen dat vanwege de extra beperkingen op de andere locaties, de locatie “Acht oan de Diken” de voorkeur heeft.
Op de locatie Acht oan de Diken is ruimte en grond voor een nieuwe wijk beschikbaar en zijn de beperkingen vooral van beleidsmatige aard.
Proces van de gebiedsdialoog
Het proces van de gebiedsdialoog bestaat uit drie stappen
Stap 1: de ideeënbus
Hoe moet een nieuwe wijk bij Buitenpost eruit komen te zien? Een online brainstorm, waarbij geldt: “Hoe meer ideeën, hoe beter!”
Wanneer de nieuwe wijk klaar, wat ziet u dan in gedachten voor u? Wat komen we allemaal tegen in de nieuwe wijk en wie wonen er allemaal?
We willen zoveel mogelijk ideeën verzamelen voor de ideale nieuwe wijk bij Buitenpost. In deze stap is verbeelding dan ook belangrijker dan kennis.
De ideeënbus is mooi gevuld met veel verschillende ideeën (maart 2022).
Stap 2: rubriceren naar thema’s en concepten
In de tweede stap worden alle ideeën bekeken, op een rij gezet en gerubriceerd naar thema’s en concepten.
Dit kan op meerdere manieren plaatsvinden. Omdat we de inhoud van de ideeënbus bij de start nog niet kennen, is de concrete uitwerking bij de start niet te geven.
Zo is rubricering denkbaar op basis van: bouwwerken, infrastructuur, water(systemen), landschap, groenstructuur, archeologie, gezondheid, veiligheid, verkeer en vervoer.
Maar ook indelingen als: zelfvoorziening (volkstuin, voedselpark), sociale veiligheid en samenleven (wijkgebouw, hofjeswonen, speelvoorzieningen), kunnen als thema uit de ideeënbus naar voren komen.
We zijn inmiddels zover dat we een indeling gemaakt hebben (juni 2022).
Stap 3: raamwerk maken
De thema’s en concepten worden in deze laatste stap met elkaar verbonden. Koppelen en inkaderen tot een raamwerk voor een nieuwe wijk.
Het raamwerk vormt een uit de ideeënbus gedistilleerde ruimtelijke strategie op hoofdlijnen en is een basis voor een stedenbouwkundig plan.
Met het oog op de gemeentelijke omgevingsvisie kijken we ook naar (de samenhang van) de onderdelen van de fysieke leefomgeving en de daarbij betrokken belangen.
Inmiddels is ook een raamwerk in schetsen uitgewerkt (augustus 2022).
Wie betrekken we er allemaal bij?
Het spreekt voor zich dat hoe meer mensen zich betrokken voelen bij het project, hoe groter het draagvlak is. Meer mensen betekent echter ook meer creativiteit. En daar is het vooral om te doen!
Wij brengen de gebiedsdialoog in ieder geval actief onder aandacht van de volgende mensen:
- Vanzelfsprekend onze leden en overige geïnteresseerden in tiny-house-wonen.
- Plaatselijk Belang en de Initiatiefgroep Wonen Buitenpost (IWB).
- Alle dorpsbewoners en belangstellenden, zoals ouderen (hofjeswonen, kleiner wonen), jongeren (starters), gezinnen (ruimer wonen) e.d.
- Gemeenteraad, wethouder en gemeenteambtenaren.
- Omwonenden en andere belanghebbenden.